Pe Claudia am cunoscut-o într-un orfelinat din nordul țării. Avea doar 2 ani și 6 luni, dar se afla acolo de la vârsta de 1 anișor. De câte ori intram pe ușa instituției, ne întâmpina această privire senină ca cerul, iar prima întrebare era, când vine mama?  Așa am pornit în căutarea Stelei, mama Claudiei, să știm ce îi putem răspunde copilei.

În doar câteva zile ne-am întâlnit cu Stela. O mână de femeie, firavă și zbuciumată de necazuri, care aștepta o salvare și căuta asta în fiecare om. Ne-a povestit coșmarul celor 5 ani de viață de familie, unde abuzul și violența erau la ordinea zilei. Apoi am discutat despre copilăria ei, despre oamenii în care are încredere și cum ar putea ea ieși din criza care se adâncea de la an la an.

Stela provine dintr-o familie cu 4 copii. Au crescut în greutăți, iar din cauza acestora ea nu absolvit nici măcar școala generală. A început să muncească că să facă bani, sperând că astfel vor scăpa de sărăcie. Muncile pe care le-a putut face de-a lungul anilor, au fost necalificate și desigur cu remunerări mici sau, în genere, gratuite. Fără o pregătire care să îi asigure un viitor, după ce a plecat de-acasă, s-a căsătorit cu Valeriu. Primii ani de căsnicie au fost liniștiți, însă, treptat, neajunsurile materiale au scos la iveală adicțiile soțului. Drept urmare, viața Stelei și a celor doi copii deja apăruți în familia lor, a devenit insuportabilă. Bărbatul devenise agresiv, iar violența domestică era prezentă zi de zi în familia lor. Stela și-a luat inima în dinți și a decis să părăsească această relație abuzivă, de dragul copiilor.

Fără casă și fără copii

Și-a luat copiii și a dat să fugă. Dar unde? Nu avea unde să se adăpostească, locuința era a lui. Nu avea bani pentru chirie și niciun ajutor de nicăieri. Era confuză, speriată și disperată. Așa ajunge în vizorul autorităților, care decid să o plaseze pe micuța Claudia în orfelinat, iar fratele mai mare a fetiței, în plasament la bunica paternă. Astfel Stela a fost scoasă din ecuație și pe nimeni nu a mai interesat soarta ei. Femeia a fost nevoită să înnopteze prin gări, prin parcuri sau unde găsea un loc mai dosit.

Cazul familiei a ajuns în atenția organizației Copil, Comunitate, Familie în septembrie 2014. Imediat după ce am cunoscut-o pe mama Claudiei, am înțeles cât de mult suferă ea fără copii și fără ”un rost în viață”. Ajutată de familia lărgită, Stela reușește să-și cumpere o locuință în satul natal, aproape de mama sa. Acesta a fost un imbold puternic spre următorii pași și i-a dat putere să creadă într-un viitor mai luminos. Noi am susținut-o și îndrumat-o pas cu pas în procesul de readucere a Claudiei alături de ea, am ajutat-o să reia legătura cu copilul mai mare, și să-și perfecteze actele necesare pentru a accesa serviciile și alocațiile sociale.

După doi ani de așteptare, iarăși în brațele mamei

În aprilie 2016, pentru Claudia a venit marea schimbare. După doi ani de separare și așteptare, a revenit în brațele mamei, iar în septembrie anul trecut, a mers în clasa I. Mama i-a împletit două cosițe prinse cu cordele albe. A îmbrăcat hăinuțe noi și s-a pornit spre școală. Într-o mână ținea un buchet de trandafiri roșii-sângerii, iar cu cealaltă se ținea strâns de mâna mamei. Pășea mândră cu un zâmbet larg, iar în ochi îi juca soarele de bucurie. Toate serile le petreceau împreună, Claudia având rolul de profesoară. Ea își făcea temele cu mama alături, doar că aici copila era cea care își învață mama să scrie. Stela a abandonat școala în copilărie, iar asta i-a afectat viața. A înțeles asta în timp. Desigur că regretă acum. Își dorește din toată inima o altfel de viață pentru copiii săi. Vrea ca ei să facă școală și să însușească o profesie pentru a-și croi un destin total diferit de al ei. Asistată și ajutată prin intermediul programului de reintegrare a organizației Copil, Comunitate, Familie, femeia s-a ambiționat să nu rateze nicio șansă, care ar ajuta-o să-și țină familia unită. În acești ani a reușit să reia legătura cu mama sa biologică, iar Claudia să aibă o bunică iubitoare. Când le este mai greu, Stela cere ajutorul mamei sale, iar bătrânețile femeii sunt alinate de zâmbetele, vorbele și îmbrățișările Claudiei.

Grație măsurilor implementate de CCF Moldova, împreună cu finanțatorii organizației, Claudia este astăzi alături de familia sa și de oamenii dragi ei. Stela rămâne încă a fi instabilă și ușor vulnerabilă. Din aceste considerente vom continua să îi fim alături să o încurajăm și ghidăm ca deciziile ei să fie echilibrate și benefice familiei.

4 Comentarii

  1. All your supporting arguments must be communicated with simplicity and charm. And in such a way that the reader will read on. (After all, that’s a reader’s job: to read, isn’t it?) And by the time your readers have reached this point in the finished copy, you will have convinced them that you not only respect their intelligence, but you also understand their needs as consumers.

  2. This is some dummy copy. You’re not really supposed to read this dummy copy, it is just a place holder for people who need some type to visualize what the actual copy might look like if it were real content.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *